Suomalaisten ongelmat ruoditaan saunassa – lääkäriasema otti vinkistä vaarin

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Mehiläisen tekemän tutkimuksen mukaan vain 15 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että miesten mielenterveydestä puhutaan riittävästi julkisuudessa. Yksilö- ja pariterapeutti Jouni Pölösen mukaan mies ei aina itsekään tunnista, että mieli voi pahoin.

Mielenterveysviikolla Mehiläinen järjestää yhdessä suomalaisten saunojen kanssa sarjan miehille suunnattuja terapiasaunavuoroja. Liian usein miehet hakevat apua vasta kun tilanne on ehtinyt pahaksi.

– Kun puhutaan esimerkiksi päihteistä ja onnettomuuksista, johtavat miehet tilastoja. Mielenterveydestä itsestään puhutaan kuitenkin yllättävän vähän. Siksi lähdimme Mehiläisessä yhdessä saunojen kanssa nostamaan esiin avoimen ja aidon keskustelun merkitystä, ja päätimme viedä terapiat paikkaan, jossa aito keskustelu korostuu – eli saunaan, kommentoi Mehiläisen yksilö- ja pariterapeutti Jouni Pölönen.

– Ärtyneisyys, aggressio tai riskikäyttäytyminen saattavat olla miehillä merkki masennuksesta tai surusta, eikä näitä aina osata yhdistää toisiinsa. Väyliä löytää sopivaa tukea ja apua on syytä laajentaa, jotta kukaan ei jää yksin. Kynnys oman psyykkisen hyvinvoinnin huoltamiseen voisi olla yhtä matala, kuin kuntosalilla käynti, täydentää johtava psykologi Thea Strandholm Mehiläisestä.

– Miehet eivät välttämättä aina itsekään tunnista, että mieli voi pahoin. Kun mieli oirehtii, se voi näkyä esimerkiksi unettomuutena, vetäytymisenä tai hyökkäävänä toimintana – mutta toisinaan myös suorittamisena tai turruttamisena. Tällainen välttämiskäyttäytyminen on hyvin tyypillistä, Pölönen sanoo.

Pölösen mukaan vastaanotoilla miehiä huolettavat tällä hetkellä esimerkiksi seuraavat seikat.– Työhön liittyvät asiat– Parisuhde– Päihteiden käyttö– Itsetunto- ja vuorovaikutusongelmat– Elämän yleinen tarkoituksettomuus ja selittämätön ahdistus

– Miehet puhuvat tunteistaan ja kokemuksistaan hyvinkin avoimesti, kun he vain tulevat vastaanotolle, Strandholm päättää.

Mehiläinen pilotoi saunaterapiakonseptia mielenterveysviikolla Helsingissä, Tampereella ja Turussa 22.–25.11. Saunaterapian jatkoa arvioidaan pilotin kokemusten perusteella.