Kyberturvallisuuskeskus: Suomalaisia huijataan DHL-kuriiriyhtiön nimissä

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Monet suomalaiset ovat joutuneet viime viikkoina sitkeän huijauskampanjan kohteeksi. Nyt Liikenne- ja viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus on julkaissut vakavaksi kuvailemansa varoituksen tekstiviestitse leviävästä haittaohjelmasta.

Uudessa huijauksen muodossa ihmisiä yritetään huijata kuriiriyhtiö DHL:n mimissä. Viesteissä saatetaan esimerkiksi väittää henkilön DHL-paketin olevan matkalla, joutuneen hukatuksi tai pysäytetty jakelukeskukseen. Viestissä olevan linkin kautta potentiaalista uhria yritetään saada lataamaan älylaitteeseensa Flubot-haittaohjelma.

Flubot kykenee kalastelemaan uhrin yksityisiä tietoja, kuten salasanoja ja jopa pankkitunnuksia. Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan Flubout saatiin kitkettyä lähes kokonaan Suomesta loppukesästä viranomaisten ja operaattoreiden yhteistyön avulla. Nyt aktivoitunut haittaohjelmakampanja on kuitenkin uusi, eivätkä aikaisemmin tehdyt torjuntatoimet tehoa siihen.