Huijauspuhelut piinaavat suomalaisia – ongelmaa yritetään nyt korjata

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Huijauspuheluista on muodostunut mittava ongelma. Toisinaan esimerkiksi teknisen tuen työntekijöinä esiintyvät huijarit soittavat väärennetyistä puhelinnumeroista. Ne saattavat näyttää suomalaisilta numeroilta, vaikka todellisuudessa soitot tehdään ulkomailta.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on ilmoittanut ryhtyneensä valmistelemaan keinoja, joilla soittajan puhelinnumeron väärentäminen suomalaiseksi numeroksi voitaisiin estää. Keinoista tullaan määräämään teleoperaattoreille velvoitettavassa määräyksessä.

– Väärennetyllä numerolla soitettujen puhelujen estäminen on yksi toimenpide huijausten ja rikollisen toiminnan karsimiseksi. Samalla valmistelemme ja teemme muita toimia huijausten estämiseksi yhteistyössä muun muassa Keskusrikospoliisin ja teleoperaattoreiden kanssa, Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen johtaja Jukka-Pekka Juutinen kertoo tiedotteessa.

– Nämä eivät poista sitä, että edelleen meidän kaikkien on huolehdittava siitä, ettemme me tai läheisemme anna kenellekään puhelimitse esimerkiksi verkkopankkitunnuksiamme tai mahdollisuutta päästä tietokoneellemme, Juutinen jatkaa.

Keskusrikospoliisin mukaan suomalaiset ovat viime ja tänä vuonna menettäneet teknisen tuen huijauspuheluissa yhteensä jopa 7,1 miljoonaa euroa. Soittajan numeron väärentäminen koskee lähes poikkeuksetta ulkomailta Suomeen tehtyjä puheluita.