Eurot muuttuvat – seteleiden ulkonäkö vaihtuu

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Euroseteleiden ulkonäköä ollaan muuttumassa lähivuosien aikana. Euroopan keskuspankin EKP:n suunnitelmien mukaan uusi ulkoasu olisi määrä päättää vuoteen 2024 mennessä, ja sitä ennen asiasta tullaan kyselemään eurooppalaisten mielipiteitä.

Suunnitteluprosessin aluksi perustetaan työryhmiä, jotka kokoavat euroalueen asukkaiden näkemyksiä uusiin seteleihin sopivista teemoista. Asiantuntijaryhmä esittelee toimivimmat teemat EKP:n neuvostolle. Muun muassa historian, luonnontieteiden, kuvataiteiden ja tekniikan tuntijoista koostuvassa asiantuntijaryhmässä Suomea edustaa taiteilija Maaria Wirkkala.

– Eurosetelit ovat olleet nyt käytössä 20 vuotta, ja niiden ulkoasua on aika uudistaa niin, että kaikki eurooppalaiset tuntevat ne omikseen, kertoo EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde tiedotteessa.

EKPhaluaa prosessilla varmistaa, että setelit ovat innovatiivisia, turvallisia ja eurooppalaisten omakseen tuntemia. Maksutottumuksia kartoittaneen tuoreen tutkimuksen mukaan käteinen oli vuonna 2019 edelleen euroalueen suosituin tapa maksaa vähittäismaksuja.