Härkiksen ja Nyhtökauran kehittäjille ympäristöpalkinto

Ruoka Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Tänä vuonna jaettiin ensimmäistä kertaa uusi ympäristöpalkinto Sininen pallo. Se myönnettiin suosittujen kotimaisten kasviproteiinituotteiden Härkiksen ja Nyhtökauran kehittelijöille, Reetta Kivelälle, Maija Itkoselle, Zhong-Qing Jiangille, Leena Saariselle ja Tarja Ollilalle.

Palkinnon perusteena oli erityisesti se, että palkinnon saajien kehittelemät tuotteet vaikuttavat sekä ilmastonmuutokseen että luontokatoon. Härkis ja Nyhtökaura ovat tiedotteen mukaan löytäneet tiensä toden teolla suomalaisten lautasille, ja samalla lihansyönti on vähentynyt. Palkintolautakunta päätti jakaa palkinnon Härkiksen ja Nyhtökauran kehittäjien kesken.

– Sattui käymään niin hyvin, että Suomessa tuli samaan aikaan markkinoille kaksi kasviproteiinituotetta jotka kirittivät toisiaan kuten matkapuhelimet aikoinaan. Ihmisille oli äkkiä saatavilla parempaa, helpommin ja halvemmalla, kertoo asiantuntijaraatia edustava professori Lassi Linnanen tiedotteessa.

Palkinnon arvo on yhteensä 100 000 euroa. Sen takana ovat Tiina ja Antti Herlinin säätiö, Maj ja Torn Nesslingin säätiö sekä Svensa litterattursällskapet i Finland SLS.