Kobra puri turistia vessanpöntöllä – sukuelin kuolioon

Ohhoh! Terveys · Tim Isokivi

Hollantilainen mies joutui taannoin karmivana tilanteeseen lomamatkallaan Etelä-Afrikassa. 47-vuotias turisti oli käyttämässä luonnonpuiston vessaa, kun pöntössä piileskellyt juovahäntäkobra puri häntä jalkojen väliin. Todelliset kauhunhetket olivat kuitenkin vasta edessä.

Mies odotteli kolmen tunnin ajan helikopteria, joka kiidätti hänet 350 kilometrin päässä sijainneeseen lähimpään sairaalaan. Lääkärit huomasivat turistin sukuelimen ja jalkojen välin alkaneen turvota ja muuttumaan purppuraksi. Potilas oli alkanut kärsimään nekroosista, eli toisin sanoen hänen sukuelimeensä oli ilmestynyt kuolio.

Urology Case Reports -tiedejulkaisun mukaan lääkärit annostelivat teho-osastolle toimitetulle potilaalle kahdeksan annosta vastamyrkkyä ja jäykkäkouristuslääkettä. Hän sai hoitoa myös korkeaan kuumeeseen ja akuuttiin munuaisvammaan. Noin viikkoa myöhemmin urologit poistivat leikkauksessa kuollutta kudosta miehen intiimialueelta.

Potilaan palattua Hollantiin hänen sukuelimensä korjattiin plastiikkakirurgisessa toimenpiteessä, ja mies kotiutui kahta viikkoa myöhemmin. Vuotta myöhemmin suoritetussa kontrollikäynnissä hänen todettiin olevan täysin parantunut ja toimintakykyinen. Tapausta koskevan raportin mukaan vessanpönttö kannattaa aina vetää ennen käyttöä maissa, joissa elää runsaasti myrkkykäärmeitä.