Pakkasvaroitus Etelä-Suomeen – lähivuorokauden aikana kireää pakkasta

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Ilmatieteen laitos on antanut pakkasvaroituksen melkein koko eteläisen Suomen alueelle. Varoitus tarkoittaa, että lähivuorokauden aikana esiintyy kireää pakkasta. Kylmärasitus haittaa toimintaa ulkona ja monet erilaisia kroonisia sairauksia potevat oireilevat tavallista enemmän.

Pakkasvaroitus on annettu seuraaville maa-alueille: Varsinais-Suomi, Satakunta, Uusimaa, Kanta-Häme, Päijät, Häme, Kymenlaakso, Etelä-Karjala, Pirkanmaa, Keski-Suomi, Etelä-Savo, Etelä-Pohjanmaa, Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa, Sodankylä, Inari ja Utsjoki. Varoitukset koskevat keskiviikkoa 8. joulukuuta. Varoitukset on suunnattu sääherkille riskiryhmille, heidän läheisilleen ja henkilöille, joiden työmäärään vaikuttaa äärilämpötilat.

Pakkasiin liittyvät terveysvaikutukset eivät tule näkyviin yhden päivän kylmästä vaan vaativat vähintään muutaman päivän kylmän jakson. Lievimmän kategorian pakkasvaroitus annetaan, kun lämpötila alittaa maan eteläosassa alle -20, maan keskiosassa -25 ja maan pohjoisosassa -30 celsiusastetta.

Ilmatieteen laitoksen mukaan kylmä sää jatkuu ja lähinnä maan pohjoisosassa sataa heikosti lunta. Maan länsiosassa lämpötila on -10…-25 astetta, kylmintä Pohjanmaalla. Maan itä- ja pohjoisosassa lämpötila on -10…-20 astetta, Lapissa enimmäkseen -15…-25, paikoin -30 astetta.