Keittiöallas tukossa, kuka kaatoi kinkkurasvan viemäriin?

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Kinkun paistinrasvoja on kerätty vuosien ajan hyötykäyttöön. Silti monet kaatavat rasvat viemäriin, vaikka se voi aiheuttaa vaikea tukoksen putkistoon.

Lämmin kinkkurasva on juoksevaa, mutta jäähtyessään se kovettuu ja jumiutuu viemäriputkeen. Veden laskeminen viemäriin kera paistorasvan ei auta, sillä kylmä vesi vauhdittaa rasvan kovettumista ja nopeuttaa viemärin tukkeutumista. Erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä antaa vinkit kinkkurasvan hävittämiseen:

– Jäähdytä kinkkurasva sopivassa astiassa vaikkapa tyhjässä maitopurkissa, ja siirrä jäähtynyt rasva biojäteastiaan.– Tee kinkkurasvasta makoisa kastike joulupöydän kunkun kaveriksi.– Kierrätä paistinrasvat uusiutuvaksi polttoaineeksi Kinkkutempun kautta.

Jos vahinko kuitenkin käy ja rasva humpsahtaa viemäriin ja tukkii sen, kutsu LVI-ammattilainen apuun.

– Kerrostalojen keittiöviemärilinjoissa putken sisäpinta saattaa olla tukossa pitkältäkin matkalta. On tärkeää, että viemäri avataan ja puhdistetaan koko pituudeltaan ammattimaisesti ja turvallisesti. Näin joulukin sujuu leppoisimmissa tunnelmissa, Mäkinen toteaa.