Käteinen raha on jäänyt unholaan Suomessa – korona vauhditti digiloikkaa

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Koronapandemia näyttää muuttaneen suomalaisten maksu- ja ostokäyttäytymistä pysyvästi. Käteistä käyttäneet ovat siirtyneet korttimaksuihin samalla, kun yhä useampi kortinhaltija on alkanut maksamaan ostoksensa älypuhelimella tai -kellolla. Peräti 78 prosenttia kaikesta maksamisesta tehdään nyt kontaktittomasti, samalla kun käteisen nostaminen automaateista on vähentynyt.

Vahvasta digiloikasta huolimatta Suomi on kuitenkin muita Pohjoismaita jäljessä mobiilimaksamisessa. Lähinnä alle 30-vuotiaat suosivat helppoa ja nopeaa maksamista, mikä selittää MobilePayn suosion kasvamista myös Suomessa. Kuluttajat ovat siirtyneet verkkoon erityisesti niillä aloilla, joilla on perinteisesti suosittu fyysistä maksutapaa: näitä ovat esimerkiksi ruokakauppa, ravintolat ja päivittäistavarat.

Suurin osa suomalaisista suosii kotimaisia nettikauppoja. Netsin Suvi Ruopan mukaan etenkin naiset näyttävät suosivan kotimaisia verkkokauppoja. Monet asiakkaat ovat hyvin tietoisia korttimaksamisen eduista myös verkko-ostoksilla ja esimerkiksi siitä, että jos yritys menee konkurssiin tai tilattua tuotetta ei toimiteta, rahansa voi saada takaisin.