Marsista löydettiin runsaasti vettä: ”Enemmän kuin osasimme odottaa”

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Marsissa on saattanut olla muinaisina aikoina runsaastikin vettä, eikä kaikki siitä ole kadonnut planeetalta tähänkään päivään mennessä. Nyt Euroopan avaruusjärjestö ESA on paljastanut ExoMars -luotaimen löytäneen planeetalta merkittäväksi kuvaillun määrän vettä.

ESAn ja Venäjän avaruusjärjestö Roscosmoksen yhteinen kiertorataluotain havaitsi veden Marsin Valles Marineris -kanjonin pohjalla pinta-alaltaan Hollannin kokoa vastaavalla alueella. Maapallon Grand Canyoniin verrattu kanjoni on koko aurinkokunnan suurin.

– Meille selvisi, että Valles Marinerisin keskiosa on täynnä vettä. Sitä on huomattavasti enemmän kuin osasimme odottaa. Alue muistuttaa Maapallon ikirouta-alueita, joissa vesijää säilyy pysyvästi kuivan maa-aineksen alla kylminä pysyvien lämpötilojen ansiosta, Venäjän tiedeakatemian tutkija Alexei Malakhov kuvaili ESAn tiedotteessa.

Vesi löydettiin vetyä havaitsevan FREND-teleskoopin avulla. Tutkijoiden mukaan on mahdollista, että samankaltaisia vesikertymiä on Marsin pinnan alla enemmänkin kilometrien syvyyksissä.