Vakuutusyhtiö paljasti joulun yleisimmät vaaratilanteet – tuntuvatko tutulta?

Koti & Asuminen · Tim Isokivi

Jouluun valmistautuminen voi aiheuttaa kodeissa ilon lisäksi myös vaaratilanteita. Vaikuutusyhtiö Lähitapiola on tiedotteessaan listannut kolme yleistä jouluista vaaran aiheuttajaa ja tapoja, joilla vahingoilta voidaan välttyä.

Joulun viettoa edeltää monissa kodeissa perusteellinen joulusiivous. Televisiot, valaisimet, puhelimet ja muut laitteet ovat vaarassa kaatua tai pudota esimerkiksi imurin letkun, mopin pään tai huonekalujen siirtelyn vuoksi. Liikaa siivousvimmaa suositellaankin hillitsemään.

Lähitapiolan mukaan yhtiölle ilmoitetaan joulu-tammikuun välillä lukuisia joulukuusen siirtämisestä tai kaatumisesta aiheutuneita vahinkoja. Tärkeää olisikin sijoittaa kuusi suojaisaan paikkaan riittävän kauas kulkureiteistä ja irtaimistosta, sekä varmistaa kuusenjalan toimivan varmasti. Kuusenjalan läpi päästämien vesien kosteusvahinkoja voi pyrkiä ehkäisemään myös laittamalla sen alle muoviialustan.

Myös kynttilöiden ja avotulen kanssa on syytä olla varovainen, sillä kynttilöistä saa vuosittain alkunsa useita pahimmillaan henkilövahinkoja aiheuttavia tulipaloja. Avotulta kannattaa pitää vain tiloissa joissa tulta voidaan ptiää silmällä. Saunasta ja muista vastaavista tuloista kynttilät tulisi sammuttaa viimeistään saunomisen päätyttyä.

Avotuli voi yllättää monellakin tavalla. Jouluajan vahinkoihin perehtyneen projektijohtaja Antti Määttäsen mukaan tietoon on tullut viime vuosina esimerkiksi useampia vahinkoja, joissa kannettavan tietokoneen kannen takana pöydällä ollut tuikku on polttanut näyttöön reiän.