Uusia pikatestejä kehitetään jo – paljastavat myös influenssan

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Koronan lisäksi myös monet muut hengitystieinfektiot aiheuttavat tähän aikaan vuodesta oireita. Influenssan tunnistaminen on koronan poissulkemisen ohella tärkeää, sillä influenssaan on olemassa lääkehoito, jota suositellaan etenkin samanaikaisen koronainfektion yhteydessä.

Mehiläinen ja pikatestejä terveydenhuollon käyttöön kehittävä ja tuottava Actim Oy ovat käynnistäneet tutkimuksen, jossa arvioidaan uuden COVID-19 ja influenssa A ja B -yhdistelmätestin soveltuvuutta kotitestaamiseen. Kotikäyttöön hyväksyttyjä yhdistelmätestejä ei ole Suomessa vielä tarjolla.

Pahenevan koronapandemian myötä terveydenhuollossa tehtävää diagnostiikkaa on tärkeää voida täydentää kotitesteillä. Actimin yhdistelmäpikatesti tunnistaa yhdestä hengitystienäytteestä korona-, influenssa A ja influenssa B virusten antigeenit. Testi on kehitetty ja valmistettu Suomessa ja se on jo hyväksytty ammattilaiskäyttöön.

– Vertaamalla ammattilaisen ottamaan näytteeseen ja herkkään PCR-menetelmään, pystymme selvittämään vastaavatko itse otettujen näytteiden tulokset herkimmän käytössä olevan menetelmän tuloksia, toteaa Mehiläisen laboratoriosektorin johtaja Kristina Hotakainen.

– Testin toimivuus on jo osoitettu, ja sen avulla pystytään luotettavasti havaitsemaan influenssa A ja B sekä koronavirus samasta näytteestä. Kotitestauksessa onnistunut näytteenotto on avainasemassa ja erityisesti tämä halutaan tutkimuksella varmistaa, kertoo Actimin tuotekehityspäällikkö Paula Luokola.

Positiivinen tulos kotitestissä tulee varmistaa ammattilaisen tekemällä testillä, jotta mahdollinen asianmukainen lääkehoito voidaan aloittaa tarvittaessa ja taudin leviämistä voidaan vähentää.