Matkailulehti paljasti miksi ilmainen WIFI on harvinaisuus lentokoneissa

Matkailu · Tim Isokivi

Monet hotellit, kahvilat ja lentoasemat tarjoavat matkailijoiden iloksi pääsyin ilmaiseen wifi-verkkoon. Lentokoneissa tämä on kuitenkin huomattavasti harvinaisempaa. Vaikka lentokoneessa olisikin mahdollisuus wifi-yhteyteen, joutuu siitä usein maksamaan.

Matkailulehti Condé Nast Travelin mukaan suurin syy ilmaisen wifin puuttumiseen lennoilta on yksinkertainen. Maksullinen verkkoyhteys on lentoyhtiöille hyvä tulonlähde. Se ei kuitenkaan ole ainoa syy maksuttoman wifin puuttumiseen.

Kattavan wifi-verkon kytkeminen lentokoneisiin on lentoyhtiöille aikaa ja rahaa vaativa investointi. Airline Geeks -blogin Ryan Ewingin mukaan nopean verkkoyhteyden valjastaminen vain yhteen lentokoneeseen saattaa maksaa miljoonia dollareita. Lentokone tulisi ottaa pois käytöstä muutamaksi päiväksi lentojen aikana toimivan langattoman yhteyden takaamiseksi.

Wifi-yhteyden takaamiseksi lentokoneet täytyy varustaa sateliittiantennilla, kaapelimodeemilla ja eri puolille konetta sijoitetuilla tukiasemilla. Langattoman yhteyden toimivuus ilmassa vaatii runsaasti työtä. Verkkoyhteys myös toimii sitä hintaammin, mitä useampi henkilö käyttää sitä samanaikaisesti.

Lentoyhtiöiden lennoilla tarjoamien ilmaisten wifi-yhteyksien odotetaan kuitenkin lisääntyvän lähivuosien aikana. Ilmaisen langattoman yhteyden lennoilla tarjoaa Euroopassa esimerkiksi Norwegian-lentoyhtiö.