Espanja haluaa rajoittaa uimarannoilla tupakoimista – jättisakot uhkaavat

Matkailu · Terhi Piiroinen

Tupakantumpit ovat haitallisia ympäristölle ja eläimille. Espanja on nyt ensimmäisenä Euroopan maana asettanut lain, joka mahdollistaa tupakoimisen kieltämisen kaikilla maan rannoilla. Rannalla tupakoimisesta voi saada jopa 2.000 euron suuruisen sakon, mikäli alueviranomainen ottaa kiellon käyttöön.

Lonely Planetin mukaan kielto on ollut aiemmin voimassa jo Barcelonassa ja Kanariansaarilla. Espanjan laki hyväksyttiin kansalaisaloitteen seurauksena. Aloitteen oli allekirjoittanut 283.000 ihmistä ja se hyväksyttiin joulun alla.

Euroopan ympäristökeskus on listannut tupakantumpit yleisimmäksi rantojen roskaksi. Ne eivät maadu maahan, vaan hajoavat mikromuoviksi. Maailman meret ja luonto ovat suurissa vaikeuksissa muoviongelman kanssa.