Alkoholi vaikuttaa unenlaatuun – tipattomuus voi apua unettomuuteen

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Sivistynyt alkoholin käyttö tarkoittaa hyvässä seurassa nautittua ruoka- tai seurustelujuomaa. Valitettavasti joillekin ihmisille jo yhdellä annoksella alkoholia voi olla heikentävä vaikutus uneen. Uni voi olla hyvin pinnallista ja syvän unen määrä vähenee.

Terveystalon päihdetieteen ylilääkäri Harri Seppälä luettelee nyt, mitä hyötyä tipattomasta tammikuusta voi olla unen kannalta. Mikäli alkoholin käyttö on runsasta ja säännöllistä, voi se tuhota unen rakennetta seuraavankin yönä alkoholin nauttimisen jälkeen.

– Alkoholi nostaa elimistön stressitasoa, minkä huomaa esimerkiksi sykkeen nousuna tai syvän unen vähäisenä määränä. Kun elimistö käy kierroksilla alkoholin tai sen aiheuttamien vieroitusoireiden vuoksi, uni voi olla hyvin pinnallista ja syvän unen määrä vähenee, Seppälä muistuttaa ja jatkaa:

– Monella on paljon stressiä ja kuormitusta, mikä saattaa lisätä alkoholin käyttöä rentoutumistarkoitukseen. Alkoholin käytön lisääntyessä unenlaatu kuitenkin heikkenee, palautuminen ei ole optimaalista ja stressi voi jopa kasvaa entisestään. Alkoholi ei ole pidemmän päälle toimiva työkalu stressin tai ahdistuksen hallintaan. Tipaton tammikuu on hyvä testi jokaiselle siihen, aiheuttaako ilman alkoholia oleminen vaikeuksia.

1. Alkoholi rikkoo unen rakenteen2. Yksikin annos alkoholia voi heikentää unta3. Unesta tulee tasaisemmin laadukasta ilman säännöllistä alkoholin käyttöä4. Huomaat, että et tarvitse alkoholia nukahtamisen avuksi5. Palautuminen on parempaa ja jaksat enemmän