HS: Airfryeristä tuli pandemia-ajan hittituote – myyty Suomessa yli 100 000 kappaletta

Koti & Asuminen Ruoka · Tim Isokivi

Airfryer on laite, jolla ruoan friteeraaminen onnistuu ilman öljyä. Perinteistä friteerauskeitintä terveellisemmäksi vaihtoehdoksi mainostettu laite kypsentää ruoan kiertävän kuuman ilman avulla. Airfryeristä on tullut muutamassa vuodessa todellinen hittituote suomalaisten keskuudessa, ja myynti vaikuttaa vain lisääntyneen korona-aikana.

Helsingin Sanomien mukaan laitteiden myynti on kasvanut vuodesta 2019 asti hurjalla 30 prosentin vuosivauhdilla. Yhteensä Suomessa on myyty noin 100 000 Airfryeriä. Airfryerin suomenkielinen nimi on kiertoilmakypsennin, mutta sitä kutsutaan kansankielellä myös pöhöttimeksi.

Laitteiden suosio näkyy kauppojen myynnin lisäksi myös sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi Facebookin Airfyer vinkit ja ohjeet Suomi -ryhmällä oli yli 72 000 jäsentä. Airfryerit on suunniteltu perinteisten friteerattujen ruokien, kuten ranskalaisten ja nugettien valmistukseen. Laitteiden käyttäjät kuitenkin jakavat sosiaalisessa mediassa kokemuksiaan niin pizzojen, laatikkoruokien kuin esimerkiksi uunimakkaroiden valmistuksesta ilmafriteeraamisen avulla.