Älä hae postia ulkoa tohvelit jalassa – juuri nyt vakava riski

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Lauhtuva sää voi tehdä jalankulkukelistä hyvin liukkaan. Kaatumistapaturmien määrä on tyypillisesti suurin talven alkukuukausina. Liukastumistapaturmat tapahtuvat usein kotipihassa tai muuten arkisissa tilanteissa. Saatetaan esimerkiksi lähteä viemään roskia tai hakemaan postia tohvelit jalassa.

Kun talvisää muuttuu nopeasti tai ilma lauhtuu, muuttuu jalankulkukeli usein hyvin liukkaaksi. Lähipäivinä voi olla luvassa vaarallisen liukasta eli niin sanottua pääkallokeliä. Säätilan muutosten lisäksi liukkaus voi yllättää tutuissa ympäristöissä.

– Erityisen varovainen ulkona kannattaa olla niinä päivinä, kun lumen pintaan muodostuu sulamisvettä ja se pääsee jäätymään uudestaan. Myös jään päälle tiivistyvä kosteus voi tehdä siitä hyvin liukkaan. Aamulla liikkeelle lähtiessä liukkautta ei välttämättä huomaa, jos jään päälle on yöllä satanut lunta tai kukaan ei ole vielä ehtinyt hiekoittaa pihaa tai katuja, kertoo projektijohtaja Antti Määttänen LähiTapiolasta.

Tyypillisiä liukastumisista seuraavia vammoja ovat luunmurtumat, venähdykset ja ruhjeet, ja useimmin sattuu käsiin, kylkiin, polviin ja nilkkoihin. Vakavimmat vammat liittyvät usein tilanteisiin, joissa pää osuu kovaan maahan.