Ota siivous viikkorutiiniksi – tällä aikataululla koti on aina puhdas

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Tutkimusten mukaan säännöllisesti siivoavat ihmiset ovat onnellisempia, rennompia ja tuottavampia. Sotkuinen koti ja likainen elinympäristö voi johtaa flegmaattisuuteen ja jopa huonoihin ruokavaliopäätöksiin. Avuksi voi ottaa siivoukseen tarkoitetun lukujärjestyksen.

Viikoittainen siivousrutiini auttaa pitämään kodin sotkut hallinnassa. Rutiinin ylläpitäminen voi olla mahdotonta taaperolasten kanssa, mutta aikataulun voi laatia myös joustavasti tilanteen mukaan sovellettavaksi. PureWow on nyt vinkannut neljä ohjetta, joiden avulla on helpompi noudattaa viikkosiivousrutiinia.

– Pidä siivousvälineet lähellä ja helposti saavutettavissa.– Jaa siivous pienempiin osioihin, jotka eivät vie kuin muutaman minuutin kerrallaan.– Pidä kiinni aikaulusta.– Säännöllisyys lisää puhautta enemmän kuin perusteellisuus, joten älä turhaan pyri täydellisyyteen. Toistot tuottavat paremman lopputuloksen.

Pölyjen pyyhkimistä kannattaa tehdä pitkin viikkoa siten, että huiskulla käy läpi yhden huoneen kerrallaan. Maanantaina voi vetäistä makkarin pinnat, tiistaina eteisen ja keskiviikkona keittiön. Pölyhuiskuksi kannattaa valita sellainen tomunkerääjä, joka mahtuu ahtaisiin väleihin.

Sänky on hyvä pedata päivittäin. Petaamisesta on helppo tehdä rutiini, kun panee peitot ja tyynyt paikoilleen heti sängystä nousemisen jälkeen. Päiväpeiton asetteleminen ei kestä kuin puolisen minuuttia. Keittiössä voi suihkuttaa yleispesuainetta pinnoille samalla kun juo aamukahvia tai iltateetä. Puolen minuutin vaikutusajan jälkeen lopputuloksena on säihkyviä pintoja rätillä pyyhittynä.

Kodin yleistä järjestystä on helppo hallita, jos opettelee panemaan tavarat omille paikoilleen. Miksi ei laittaisi hiusharjaa heti sille kuuluvalle paikalle sen sijaan, että jättää sen kampauspöydälle lojumaan? Tai miksi ei riisuisi likaisia sukkia suoraan pyykkikoriin?

Myös postit kannattaa lajitella heti, eikä laskea niitä pöydälle odottelemaan. Pane laskut omalle paikalle ja roskat roskikseen. Kaiken kaikkiaan kodin järjestyksen ylläpitämiseen pätee vanha tuttu sääntö: Mikäli asian tekeminen vaatii alle kaksi minuuttia, kannattaa se tehdä heti, eikä jättää roikkumaan.

Tässä on yhdenlainen pohja lukujärjestykselle.