Suomen kuolleisuus nousi ennätyslukemiin – syytä selvitetään

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Tilastokeskus on julkaissut viime vuoden tilastot kuolleisuuteen ja syntyvyyteen liittyen. Kuolleita oli viime vuonna 1.855 enemmän kuin edellisenä vuonna. Kuolleiden määrä, 57.343, oli myös korkein vuositasolla vuoden 1944 jälkeen. Kuolleiden naisten määrä oli puolestaan suurin vuoden 1919 jälkeen.

– Ennakkotietojen mukaan kuolleisuus eli kuolleiden määrä tuhatta henkeä kohden on ollut alkuvuonna 2021 normaalia matalampi ja loppuvuonna puolestaan korkeampi kuin normaalisti. Tämän taustalla olevia syitä päästään katsomaan tarkemmin, kun kuolemansyytilaston aineisto valmistuu. Korona voi osaltaan selittää loppuvuoden korkeampaa kuolleisuutta, Tilastokeskuksen yliaktuaari Auli Hämäläinen, joka uskoo myös väestön ikärakenteella olevan vaikutusta.

Samaan aikaan myös syntyvyys nousi edellisvuodesta 3.120 lapsella. Syntyvyys on kuitenkin alhainen ja kokonaishedelmällisyysluku oli koko mittaushistorian neljänneksi alhaisin. Vuonna 2021 syntyi yhteensä 49.583 lasta.