Muistathan hoitaa lemmikkisi hampaita – hammas- ja iensairaudet yleisiä terveysongelmia

Koti & Asuminen Terveys · Tim Isokivi

Hampaiden hyvinvoinnista huolehtiminen on tärkeää paitsi ihmisten, myös lemmikkieläinten tapauksessa. Hammas- ja iensairaudet ovat yksi koirien ja kissojen yleisimmistä terveysongelmista, joita voitaisiin välttää hampaiden harjaamisella ja säännöllisillä eläinlääkärin tarkastuksilla.

Kuten ihmisille, myös lemmikeille muodostuu hampaiden pinnalle tulehduksia aiheuttavaa plakkia. Royal Canin -yhtiön ravitsemusasiantuntija Mari Smalin mukaan esimerkiksi parontiitti, eli hampaan kiinnityskudoksen tulehdus, on monille hammaskiveä tuntemattomampi vaiva. Se voi johtaa hampaiden irtoamiseen ja jopa leukaluun murtumiseen.

Lemmikin suun alueen vaivoista voivat kertoa esimerkiksi pahanhajuinen hengitys, punoittavat tai verta vuotavat ikenet tai vähentynyt kiinnostus puruluita kohtaan. Monien suun sairauksien toteamiseksi täytyy tehdä röntgenkuvaus ja perusteellinen tutkimus.

Royal Canini tiedotteen mukaan lemmikin suun hyvinvoinnista on tärkeää huolehtia säännöllisellä hampaiden puhdistuksella. Harjauksen lisäksi lemmikille suositellaan tarjottavan myös turvallista pureskeltavaa. Myös hampaiden terveyttä varten kehitetyt erikoisruoat voivat edistää lemmikin suuhygieniaa.