Kahvin hankinta – kaikki mitä sinun tulee tietää valitaksesi korkealaatuisimmat tuotteet

Kaupallinen yhteistyö Lifestyle · Stara.fi

Kuvittele tilanne, jossa olet vierailemassa rakastamassasi kahvipuodissa ja valitset seuraavaksi keitettävää kahvipapulajiketta. Jos käyt huolellisesti läpi kaikki pakkaukset ja toivot löytäväsi ”laatua”, jonka osoittavat myyntipakkauksessa olevat kissankokoiset kirjaimet, saatat päätyä ostamaan vain keskinkertaista kahvia.

Kahvin valinnassa tulee ymmärtää monia tekijöitä, joiden avulla voidaan varmistaa kahvituotteiden laadukkuus. Siksi on hyvä tutustua aihetta käsitteleviin oppaisiin, joten jatka lukemista välttääksesi harhateille joutumisen, kun seuraavan kerran hankit täytettä kahvivarastoosi.

Tämä artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Kahvikaveri-palvelun kanssa.

Mistä hyvää kahvia kannattaa etsiä?

Kahvi on yksi maailman suosituimmista juomista, joten sitä ei ole vaikea löytää. Kahvia on tarjolla joka paikassa, kuten marketeissa, kahvipuodeissa, verkossa ja jopa huoltoasemilla. Laadukas kahvi ei kuitenkaan välttämättä ole helppoa paikantaa. Kun etsit korkealaatuista kahvia, löydät sitä varmimmin paikoista, joissa ihmiset todella välittävät kahvista. Sellaisia ovat erikoistuneet kahvipuodit, maineikkaat kahvilat ja paikalliset paahtimot. Näissä työskentellään kahvin parissa päivittäin ja pyritään toimittamaan vain parasta laatua. Ammattilaiset ovat asiantuntevia ja voivat tarjota markkinoiden laadukkaimpia tuotteita. Varsinkin, kun kyseessä on paahtimot, jotka hankkivat raakakahvia ja paahtavat sen huolellisesti paljastaakseen kahvin parhaat maut ja aromit.

Toinen kahvin valinnan avaintekijä on tuoreus. Mistään muualta ei saa niin tuoretta kahvia kuin kahvipaahtimosta. Tuoreus on erittäin tärkeää laatua etsittäessä. Jos kahvi ei ole tuoretta, laadukkaatkin kahvit menettävät arominsa ja makunsa. Jos lähistöllä ei ole paikallista kahvipaahtimoa, voit etsiä paahtimoa verkosta ja tilata suoraan tuotteita suoraan heidän varastoltaan.

Border Magazine -lehden mukaan asiakkaiden kulutustottumukset ovat muuttuneet merkittävästi, ja nykyisin laadukasta kahvia tuntuu olevan tarjolla monissa paikoissa. Useimmilla paahtimoilla on oma verkkokauppansa, puhumattakaan kaupan alan jättiläisistä, kuten Amazonista, joka myy myös kahvia. Jos ostat kahvia paahtimoiden verkkokaupoista, kahvisi lähetetään useimmiten muutaman päivän kuluttua paahtamisesta – näin varmistetaan kahvin tuoreus.

Toinen suosittu vaihtoehto on paahtimoiden kuukausitilauspalveluiden käyttäminen. Näin saat tuoreen kahvin suoraan kotiovellesi säännöllisin väliajoin. Uutiskanava CNN käsitteli taannoin asiaa ja kertoi, että tällainen tilausvaihtoehto huippuluokan kahville alkoi kukoistamaan karanteenirajoitusten myötä. Sen sijaan lähikaupassa myydään usein huonompilaatuisempia kahveja ja papuja, jotka on paahdettu ennen aikojaan, jotta varmistetaan niiden pitkä säilyvyysaika.

Mihin tulisi kiinnittää huomiota kokonaisia kahvipapuja hankkiessa?

Pakkauksesta tai tuotekuvauksesta löydät tärkeimmät tiedot päätöksenteon helpottamiseksi. Pidä silmät tarkkana ja käy tuoteseloste huolellisesti läpi. Kiinnityä erityistä huomiota seuraaviin asioihin ostaessasi kokonaisia kahvipapuja.

Papujen alkuperämaa

Kahvin alkuperä määrittää mitä makuja ja aromeja valmis kahvikupponen tarjoaa. Tämä on mielenkiintoinen näkökulma oppia lisää lempijuomastasi. Vielä parempaa olisi, jos pakkauksessa kerrottaisiin tarkasti tietty alue tai tila, josta kahvi on peräisin. Mahdollisuus jäljittää kahvin alkuperä viljelijään asti mahdollistaa myös eettisten näkökohtien ja kasvatusolosuhteiden huomioinnin.

Paahtoaste

Paahtoaste on kriittinen elementti maun esille tuomisessa. Se voi myös sanella vaadittava valmistusmenetelmän, sillä esimerkiksi kevyemmin paahdettuja kahveja suositellaan suodatinkahvin valmistukseen ja tummapaahdettua kahvia käytetään usein espressojuomiin. Näiden kahden väliltä löytyy myös muutamia muita paahtotasoja kokeiltavaksi. Kokeilemalla löydät sinun makuusi sopivan paahtoasteen.

Paahtopäivämäärä

Paahtopäivämäärään tulee kiinnittää huomiota tuoreuden määrittämiseksi. Jos kahvin pakkauksessa ei ole mainittu paahtopäivää, palauta se hyllyyn. Paistopäivämäärää koskeva nyrkkisääntö on yksinkertainen; hanki mahdollisimman tuoretta. Useimmat kahviasiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että kokonaiset kahvipavut säilyttävät tuoreutensa vain viikosta kuukauteen paahtamisen jälkeen.

Yhden alkuperämaan kahvit

Nämä kahvit hankitaan yhdeltä tuottajalta, alueelta tai yhdestä kahvista. Ne on helppo jäljittää ja niissä on ainutlaatuinen makuprofiili, jonka tunnistamisessa ei voi erehtyä. Monet kuluttajat suosivat kahvia ostaessaan yhden alkuperämaan varianttia, koska on helpompi määrittää kyseiselle alueelle tai tilalle ominaiset makuprofiilit. Ovatko kahvisekoitukset siis happamia? Ei, eivät lainkaan. Kahveihin sekoitetaan usein eri tyyppisiä papuja ainutlaatuisen tuotteen luomiseksi. Täyteläisestä kahvipavusta, jossa on syvän makea makuprofiili, voi valmistaa mainiota kahvia. Silloin juoma on täydellistä sellaisenaan tai maidon kera. Jotkut kuitenkin päättävät sekoittaa kahveja keskenään piilottaakseen niiden puutteita, joten ole varovainen ja valitse sekoituksia vain hyvämaineisilta paahtimoilta.

Erikoiskahvit

Erikoiskahvi, eli Specialty kahvi, on termi laadukkaimmalle saatavilla olevalle kahville, joka saa tyypillisesti 80 pistettä tai enemmän SCA:n 100 pisteen Arvosteluasteikolla (Specialty Coffee Association). Kahviasiantuntijat arvostelevat kahveja maistamalla sekä visuaalisia ja makuominaisuuksia arvioiden. Parhaat kahvit merkitään Specialty-kahveiksi.

Reilun kaupan kahvit

Reilun kaupan kahvit on kasvatettu ja valmistettu sertifioitujen standardien mukaisesti, joita noudatetaan koko kahvin elikaarella tuottajista organisaatioihin ja kuluttajista yrityksiin. Nämä standardit auttavat tarjoamaan kestävän tulon viljelijöille ja työntekijöille, jotka kasvattavat ja korjaavat kahvia. Tämäntyyppiset kahvit myös vähentävät kahvin viljelyympäristöön kohdistuvia negatiivisia vaikutuksia.

Vaikuttaako tämä kaikki sitten makuun? Saattaa vaikuttaa siltä, että ei vaikuta. Jos viljelijöille kuitenkin maksetaan sen verran kuin he oikeasti ansaitsevat tulla maksetuksi työstään, he eivät etsi tapoja piilottaa erän sisälle huonolaatuisia papuja. He voivat sen sijaan keskittyä täysin huippulaatuisen tuotteen toimittamiseen ja ansaita arvoisensa palkkion.

Joten ennen kuin lähdet metsästämään laadukasta kahvia, muista tutustua tuoteselosteisiin, niin löydät varmasti parhaat tuotteet. Älä myöskään unohda, mitä pohjimmiltasi haluat juomakokemukseltasi ja mistä mauista tahdot nauttia, sillä nämä ovat tärkeimmät valintojasi ohjaavat tekijät. Konsultoi paahtajia tai kahvin erikoisasiantuntijoita maineikkaista kahviloista, tutustu eri lajikkeisiin ja paahtoasteisiin, niin opit pian erottamaan laadukkaat tuotteet huonoista. Kaikki perustuu maistamiseen ja kokemuksien pohjalta oppimiseen.