Valtteri-myrsky katkaisi sähköt tuhansilta – näin verrattiin Pyry-myrskyyn

Koti & Asuminen Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomessa riehui viikonloppuna Valtteri-myrsky, minkä seurauksena erityisesti maan etelä- ja keskiosia koettelivat voimakkaat tuulet ja runsaat lumisateet. Myrsky aiheutti myös sähkökatkoksia, joskin tuhot olivat pieniä takavuosien myrskyihin verrattuna.

– Ennakko-odotuksiin nähden Valtterista on selvitty vähällä. Voimakkuudeltaan Valtteri vertautuu marraskuussa 2001 puhaltaneeseen Pyry-myrskyyn, joka katkoi sähköt kymmeniltä tuhansilta asiakkailta. Valtterin seurauksena ilman sähköä oli pahimmillaan 4 700 asiakasta, Energiateollisuuden verkkoliiketoiminnoista vastaava johtaja Kenneth Hänninen kertoo tiedotteessa.

Vastaavasti esimerkiksi vuosina 2013 Suomeen iskeneet Eino ja Seija -myrskyt aiheuttivat sähköjen katkeamisen jopa sadoilta tuhansilta talouksilta. Hänninen kiitteli verkkoyhtiöitä hyvästä varautumisesta viankorjausresursseja lisäämällä. Viime vuosina verkkoyhtiöt ovat myös siirtäneet ilmajohtoja maahan, mikä ehkäisee myrskytuhoja,

Suurimpia haittoja sähkönjakelulle aiheutti puiden oksiin kiinnittynyt märkä lumi. Puut taipuvat lumen painosta metsissä kulkevien johtojen päälle aiheuttaen vikoja. Valtterin tapauksessa tilanne oli odotettua parempi, sillä puissa ei ollut lehtiä ja kova tuuli auttoi poistamaan lunta oksilta.