Poliisi nappasi katujengiläiset – pääkaupunkiseudun ”gangsta-räppäreille” syytteet

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Helsingin poliisilaitos, Länsi-Uudenmaan poliisilaitos, Itä-Uudenmaan poliisilaitos ja keskusrikospoliisi ovat tutkineet yhdessä helsinkiläisen ja espoolaisen katujengin välistä väkivallan kierrettä. Parikymppisten miesten jengien edesottamukset liittyvät viime vuoden kesään ja syksyyn.

Laaja ja seikkaperäinen rikoskokonaisuus siirtyi syyteharkintaan. Vyyhtiin sisältyy kaksi pahoinpitelyä, laiton uhkaus, oikeudenkäytössä kuultavan uhkaaminen, tapon yritys, törkeä ryöstö, törkeä vapaudenriisto ja törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelu. Jengit ovat ihannoinneen gangsta rap -kulttuuria. Vastakkainasettelu on alkanut sosiaalisessa mediassa ja siirtynyt sieltä kadulle.

Suurin osa ryhmien jäsenistä on ensimmäisen tai toisen polven maahanmuuttajia. Syyskuussa pääkaupunkiseudun poliisilaitokset selvittivät riitelevien katujengien keskeisimmät henkilöt. Poliisi on ottanut kiinni yli kymmenen 18–26-vuotiasta henkilöä.

– Katujengit ovat nuorten miesten muodostamia ryhmiä, joilla on omat nimet ja jotka leimautuvat vahvasti tiettyihin kaupunginosiin. Katujengeihin kuuluvat henkilöt tekevät yhdessä erilaisia rikoksia ja eri kaupunginosien jengien välillä on väkivaltaisia yhteenottoja. Osa jengeihin kuuluvista tekee aktiivista huumekauppaa, mistä tulee suoria yhteyksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen, sanoo rikosylitarkastaja Markku Heinikari Helsingin poliisilaitokselta.