Hiihtolomalla matkustetaan kotimaassa – vain 12 prosenttia suuntaa ulkomaille

Matkailu · Terhi Piiroinen

Noin joka kolmas aikoo viettää hiihtolomaa, ja toinen kolmannes ei ole vielä ehtinyt päättää suunnitelmistaan. Helmikuussa 2022 toteutetussa kyselyssä suomalaiset kertovat hiihtolomasuunnitelmistaan. Noin 43 prosenttia hiihtolomaa suunnittelevista toteaa, että koronapandemian aiheuttamat rajoitukset ovat vaikuttaneet loman suunnitteluun jonkin verran tai erittäin paljon.

Suunnitelmallisesti hiihtolomaa viettävistä 69 prosenttia aikoo matkustaa kotimaassa hiihtolomallaan, 89 prosenttia aikoo liikkua tai urheilla, ja yli 26 prosenttia aikoo polskia lomallaan uimahallissa tai kylpylässä. Kyselyyn vastasi 1.200 suomalaista.

Hiihtolomaa jo suunnitelleista vastaajista noin 12 prosenttia kertoo matkustavansa ulkomaille hiihtolomaviikollaan. Suosituimmat ulkomaiset matkakohteet ovat Ruotsi, Baltia, Välimeren alue sekä Kanariansaaret. Hiihtolomalaisten lomanvietosta hyötyvät suuret kaupungit kuten Helsinki ja Tampere, mutta myös aktiivista liikuntalomaa suunnittelevia on paljon.

Lappi, Kuusamo ja Saariselkä nousevat esiin suunniteltuina matkakohteina, kuin myös laskettelukeskukset: Ruka, Tahko, Levi, Ylläs, Iso-Syöte ja niin edelleen. Myös mökkeily kiinnostaa, ja vuokramökkejä varataan ellei omaa mökkiä ole.