Ilouutisia ensi viikon hiihtoloman sääennusteeseen: ”Poutaa ja pakkasta”

Matkailu · Terhi Piiroinen

Monet ovat harmitelleet jatkuvia räntäsateita ja talvimyrskyjä. Osa on turhautunut lämpötilan vaihteluiden aiheuttamaan loskamössöön ja toivoo, että talvilomalle olisi luvassa kaunista pakkassäätä ulkoiluun. Etelän talvilomat alkavat epävakaisessa säässä, mutta sen jälkeen koko maahan on odotettavissa poutaa ja pakkasta.

Sunnuntai on suuressa osassa maata poutainen päivä, aurinkokin saattaa paikoin pilkahdella. Lämpötila pysyy pakkasella lähes koko maassa, lounaissaariston nollan asteen tuntumasta Lapin noin 15 pakkasasteeseen. Viikonvaihteen jälkeen vielä yksi matalapaine pyyhkäisee Suomen eteläpuolitse, ja maanantain ja tiistain aikana lunta saattaa sadella ainakin eteläisessä Suomessa.

Samalla korkeapaine alkaa vähitellen vahvistua maan pohjoisosasta alkaen, ja Lapissa voi olla pakkasta 20 astetta tai enemmänkin. Viikon puolivälin vaiheilla koko maahan on odotettavissa poutaa ja 10 ja 20 pakkasasteen väliin osuvia lämpötiloja.

Pitkien sääennusteiden mukaan suuressa osassa Suomea vallitsee keskimääräistä hieman lauhempi sää maaliskuun alkupuolelle asti. Maan pohjoisosassa on kuitenkin vielä ensi viikolla keskimääräistä kylmempää.