Vanhemmat ihmiset suosivat terveellistä täysjyvää – eniten syödään Pohjois-Savossa

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Täysjyvätyuotteissa on ihmisen terveydelle edullisia kuituja, vitamiineja ja kivennäisaineita sekä fenolisia yhdisteitä, jotka toimivat elimistössä antioksidantteina.

THL:n uuden tutkimuksen mukaan yli yhdeksän kymmenestä aikuisesta syö täysjyväviljavalmisteita. Ruokavaliomme tärkeimmät täysjyväviljat ovat ruis ja kaura, jotka kattavat noin 80 prosenttia täysjyvän saannista.

Täysjyvän terveellisyyden salaisuus piilee sen kuoressa. Riittävä täysjyvän saanti ruokavaliossa pienentää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verisuonisairauksiin sekä paksu- ja peräsuolen syöpiin. Riittävä määrä täysjyvää ravinnossa tukee myös painonhallintaa.

Eniten täysjyvää syödään Pohjois-Savossa. Vanhemmat ikäryhmät syövät nuorempia enemmän täysjyvää. Sen sijaan koulutusryhmien välillä ei havaittu eroa. Täysjyvän tärkeimpiä lähteitä ovat esimerkiksi ruisleivät, puurot ja sekaleivät.

– Ikäryhmien väliset erot viittaavat siihen, että eri sukupolvien käyttämät elintarvikkeet poikkeavat toisistaan. On tärkeää, että myynnissä on paljon erilaisia täysjyväpitoisia tuotteita, sanoo erityisasiantuntija Heli Reinivuo.