Sydänoireisen kannattaa välttää lumitöitä – sairaaloissa ruuhkaa

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

LähiTapiolan TerveysHelppi-palvelussa työskentelevä lääkäri Niklas Höglund kertoo, että sairaanhoidon päivystyksissä on yleisesti havaittu sydänoireiden lisääntyminen runsaiden lumisateiden yhteydessä. Lumityö voi olla hyvin raskas fyysinen suoritus, jos lunta on tullut kerralla paljon tai se on märän raskasta. Piilevä tai jo tunnistettu verisuonisairaus altistaa esimerkiksi sydäninfarkteille.

– Parhaimmillaan lumityöt ovat erinomaista hyötyliikuntaa, jossa koko keho saa hyvää rasitusta. Jos kuitenkin tietää, että itsellä on esimerkiksi sepelvaltimotauti tai muita sydän- ja verisuonitauteja, on hyvä miettiä, voisiko työt tehdä joku muu tai ainakin itse tehdä ne osissa. Sairauskohtausten riskiä lisäävät myös esimerkiksi heikko peruskunto, reilu ylipaino, tupakointi ja jokin muu perussairaus, sanoo Höglund.

Myös perusterveen on hyvä tiedostaa lunta luodessa omat rajansa. Esimerkiksi hiljattain sairastettu flunssa voi vielä verottaa toimintakykyä.

– Esimerkiksi koronatartunnan tai muiden hengitystieinfektioiden jälkeen on hyvä odottaa kaikkien oireiden väistymistä, ennen kuin taas ryhtyy fyysisiin suorituksiin. Lumitöissä kannattaa ainakin aloittaa maltilla ja rauhallista tahtia, sanoo Höglund.

Jos luomenluonnin yhteydessä ilmaantuu poikkeuksellisen voimakkaita tai jotain alla mainituista oireista, kannattaa hakeutua heti päivystykseen ja tarvittaessa soittaa hätänumeroon 112. Oireet voivat kieliä sydänoireista tai aivoverenkiertohäiriöstä. Huomaa, että oireita voi tulla myös muutaman päivän viiveellä.

– Kova puristava rintakipu, joka mahdollisesti vielä heijastaa vasempaan yläraajaan tai kaulalle

– Poikkeuksellisen voimakas hengenahdistus

– Tajunnan menetys tai tajunnantason aleneminen

– Puheen muuttuminen epäselväksi

– Halvausoire, esimerkiksi toispuoleinen kasvojen roikkuminen