Poliisi viime vuoden tilastoista: ”Tästä poliisi ei toivo trendiä”

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Poliisihallituksen mukaan vuosi 2021 oli ensimmäisen koronavuoden tapaan melko poikkeuksellinen myös liikenteessä, koska liikennemäärät olivat edelleen tavanomaista pienemmät koronapandemian takia. Liikennerikosten määrä oli yleisempää kuin ennen pandemiaa.

Liikenneturvallisuuden vaarantamisia ja törkeitä liikenneturvallisuuden vaarantamisia tuli viime vuonna ilmi yhteensä 89.263 kappaletta eli noin yhdeksän prosenttia edeltävää vuotta enemmän. Törkeät liikenneturvallisuuden vaarantamiset vähenivät noin kymmenen prosenttia.

– Poliisin tilastojen perusteella nuorten, alle 21-vuotiaiden epäiltyjen osuus, korostui hieman aiempaa enemmän liikenneturvallisuuden vaarantamisissa. Tästä poliisi ei tietenkään toivo trendiä, liikenneturvallisuudesta vastaava Poliisihallituksen poliisiylitarkastaja Hannu Kautto sanoo.

Rattijuopumusten määrä väheni viime vuonne edelliseen vuoteen verrattuna. Sen sijaan liikennemäärien pysyminen pienempänä ei valitettavasti näkynyt juurikaan kuolleiden määrässä. Tieliikenteessä menehtyi ennakkotietojen mukaan viime vuonna 219 henkeä.

Mopomiitit ja erilaiset kokoontumisajot lisääntyivät entisestään viime vuonna työllistäen poliisia jo joka viikonloppu lukuun ottamatta talvikautta. Näihin nuorten kokoontumisiin liittyi lasten ja nuorten turvallisuutta vaarantavan liikennekäyttäytymisen lisäksi merkittävässä määrin yleistä häiriötä aiheuttavaa toimintaa ja poliisin toimintaan kohdistunutta vastustamista.