Miehen nenäontelossa kasvoi hammas – hengitysongelmien syy selvisi

Ohhoh! Terveys · Tim Isokivi

Melko arkipäiväiseltä vaikuttaville terveysongelmille voi paljastua epätavallisiakin syitä. Eräs hengitysongelmista kärsinyt yhdysvaltalaismies sai tietää hänen nenäontelossaan olleen hammas.

38-vuotias New Yorkissa asuva mies hakeutui lääkäriin koettuaan vuosien ajan hengitystä hankaloittanutta tukkoisuutta toisessa nenäontelossaan. Miehellä diagnosoitiin vino nenän väliseinä. Nenätähystyksessä ilmeni, että vaivan aiheutti hänen oikeassa nenäongelossaan kasvanut hammas.

Ektooppinen eli virhepaikkainen hammas oli noin 15 milliä pitkä. Hampaan kasvaminen nenässä on erittäin harvinaista, ja vaiva koskee vain noin 0,1 prosenttia väestöstä.

Lääketieteellisen New England Journal of Medicine -julkaisun mukaan hammas poistettiin ilman komplikaatioita. Potilas kertoi tarkastuskäynnillä kolme kuukautta myöhemmin voineensa leikkauksen jälkeen jälleen hengittää normaalisti.