Moni suomalainen tilaa tietämättään laittomasti lääkkeitä – yksi tuoteryhmä ylitse muiden

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Tulli on varoittanut suomalaisia yleistyvästä ilmiöstä. Tullin haaviin jää jatkuvasti laittomasti ulkomailta tilattuja lääkkeitä. Usein tilaajat eivät ole tienneet tekevänsä laittomuuksia.

Tullin mukaan valtaosa asiakkaista ihmettelee lääkkeiden joutumista takavarikoiduksi. Joidenkin nettiapteekkien sivut ovat suomenkielisiä, minkä vuoksi niitä luullaan kotimaisiksi toimijoiksi. Lääkevalmisteiden hankkiminen ja vastaanottaminen Euroopan talousalueen ulkopuolelta on kuitenkin kiellettyä.

Tulli otti viime vuonna lääkkeitä haltuun jopa yli 70 prosenttia enemmän kuin vuonna 2019. Erityisen suosittuja ovat erektiolääkkeet, joiden osuus haltuunotetuista lääkkeistä oli viime vuonna yli 30 prosenttia ja vuonna 2020 jopa yli 40 prosenttia. Suosittuja ovat olleet myös mielialalääkkeet, antibiootit, hiusten kasvua edistävät lääkkeet ja uutena ilmiönä loishäätölääkkeet.

Laillisen nettiapteekin tuntomerkkejä ovat esimerkiksi yhteiseurooppalainen tunnus, tarkat yhteystiedot sekä järkevät ja liikoja lupaamattomat toimitusehdot. Laillinen nettiapteekki ei myöskään markkinoi yksittäisiä reseptilääkkeitä ja vaatii esittämän reseptin niitä ostaessa. Laillisesta nettiapteekista lääkkeitä voi myös tilata korkeintaan kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän.

Tullilla on oikeus pyytää lisäselvityksiä tarkistaakseen, täyttyvätkö maahantulon edellytykset. Mikäli edellytykset eivät täyty, menettää asiakas tilaamansa lääkkeet ja niihin käyttämät rahansa. Pahimmillaan hän voi syyllistyä lääkerikokseen.