Ukrainan sodan seuraus: Joditabletit myyty apteekeissa paikoin loppuun

Ohhoh! Terveys · Tim Isokivi

Joditablettien myynti Suomen apteekeissa on lisääntynyt Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Joditablettien kysynnän lisääntymisestä uutisi muun muassa Maaseudun Tulevaisuus.

Lukuisten suomalaisten apteekkien kerrotaan ilmoittaneen joditablettien myynnin kasvaneen merkittävästi Venäjän sotatoimien alkamisen jälkeen. Tämä ilmenee Apteekkariliiton tekemästä sisäisestä kyselystä.

– Valtaosassa apteekeista joditabletteja myydään nyt aiempaa enemmän, kommentoi Apteekkariliiton viestintäjohtaja Erkki Kostiainen Maaseudun Tulevaisuudelle.

Joditabletteja käytetään kilpirauhasen suojaamiseen esimerkiksi äkillisen ydinonnettomuuden tapauksessa. Niiden käyttöä ei suositella jodille yliherkille tai niille, joilla esiintyy kilpirauhassairauksia. Joditablettien kysyntä lisääntyi Suomen apteekeissa myös muun muassa vuoden 2011 Japanin ydinvoimalakriisin ja parin vuoden takaisen, perättömäksi osoittautuneen ydinvoimalapaloa koskeneen huhun jälkeen.