Sairaaloissa perutaan taas hoitoaikoja – syynä henkilökunnan vähäisyys

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Sairaanhoitopiirit eivät ole enää juurikaan tiedottaneet koronaviruksesta johtuvia viivästyksiä tai hoitoaikojen peruutuksia, vaikka tartuntamäärät ovat olleet suuria. Sen sijaan ihmisten kiireettömiä hoitoaikoja perutaan työtastelutoimien ja henkilökunnan sairauspoissaolojen vuoksi.

Kunta-alan työehtosopimusneuvotteluiden katkeaminen ja sen vuoksi julistetut työntekijäjärjestöjen Tehyn ja Superin työtaistelutoimet eli ylityö- ja vuoronvaihtokielto aiheuttavat välittömiä vaikutuksia esimerkiksi Kanta-Hämeen keskussairaalassa. Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri nousi otsikoihin joulukuussa Twitteriin julkaistun viestin vuoksi, jossa kirjoitettiin rokotepakon vuoksi irtisanoutuneille hoitajille.

– Olemme itse asiassa tyytyväisiä, jos rokotevastaiset hoitajat ymmärtävät vaihtaa alaa. Koska he nyt vain ovat väärällä alalla, jos eivät usko lääketieteeseen ja potilaiden suojaamiseen.

Viesti aiheutti polemiikkia, koska rokotteiden lopullisia hyötyjä ja haittoja arvioidaan edelleen. Nyt henkilökunnan pula on juurikin syynä hoitoaikojen perumiseen, mutta sairaanhoitopiirin mukaan kyse on hetkellisistä poissaoloista, eikä pysyvästä henkilökuntavajeesta.

– Joitain kiireettömiä toimenpiteitä ja poliklinikkavastaanottoja, alle kymmenen kappaletta, on jouduttu peruuttamaan jo kuluvalta viikolta, sillä työtaistelutoimien ohella ongelmia aiheuttavat henkilöstömme sairauspoissaolot ja jo myönnetyt lomat, kertoo Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin vs. johtaja Kirsi Leino ja muistuttaa, että päivystyksessä on paljon liukastumisista aiheutuneita tapaturmia.