Huonokuntoiset katot vaarassa – lumikuorma kasvanut suureksi

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Tänä talvena on satanut lunta. Lumimassa tiivistyy lämpötilan sahatessa plussakeleistä pakkaselle. Kun lumi alkaa painaa, syntyy sortumisvaara esimerkiksi rakennusten katoille. Mikäli rakennuksessa on piileviä rakennusvirheitä, voi katto sortua kokonaan. Monille saattaa tulla yllätyksenä, että vakuutus ei korvaa lumimassan aiheuttamaa sortumaa.

– Kun ensin sataa paljon lunta, sitten lämpötila nousee plussan puolelle ja tulee suojakeli, lumi tiivistyy katoilla. Kun päälle sataa taas uutta lunta, lumen paino voi kasvaa erittäin isoksi, ja erityisesti toispuoleinen lumikuorma saattaa painaa rakennuksen nurin, kehityspäällikkö Teppo Raininko LähiTapiolasta kertoo.

Lumenpudotus kannattaa jättää ammattilaisille. Jos haluaa tehdä sen itse, on ehdottoman tärkeää huolehtia asianmukaisista turvavaljaista. Lumia ei yleensä tarvitse lähteä poistamaan harjakatoilta, elleivät ne ole lähes tasaisia.