IS: Lidl vetää kissaruohon pois myynnistä – voi olla myrkyllistä

Koti & Asuminen Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kauppaketju Lidl on ilmoittanut vetävänsä kissanruohon pois myynnistä. Syynä on se, että tuote voi nimestään huolimatta olla myrkyllinen kissoille. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Lidlin tuoreessa kuvastossa mainostama kissanruoho synnytti keskustelua sosiaalisessa mediassa. Huolta herätti se, oliko kauppaketjun myymä kasvi kissoille haitallinen cyperys alternifolius -lajike. Lidl veti tuotteen pois myynnistä varotoimenpiteenä.

Kaikki kissanruoholajikkeet eivät ole kissoille haitallisia. Ruokavirasto selvittää parhaillaan, edustaako Lidlin myymä kasvi lemmikeille haitallista lajiketta. Ruokaviraston Anna-Kaisa Airaksisen mukaan tuotteen myyntiä voidaan jatkaa, mikäli se ei osoittaudu myrkylliseksi.

Ruokaviraston vuonna 2020 päivittämässä ohjeistuksessa kissoille syötäväksi tarjottaviin kasveihin sovelletaan rehulainsäädäntöä. Cyperys alternifolius -lajike on todettu myrkylliseksi, eikä sitä näin ollen saa markkinoida kissoille syötäväksi soveltuvaksi. Kyseisiä kasveja voidaan kuitenkin myydä viherkasveina.