Katupölykausi on alkamassa – näillä vinkeillä voit välttää sitä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Katupölyn lisääntyminen on kevään varjopuoli. Katupölypitoisuudet nousevat evilkasliikenteisillä kaduilla jopa terveydelle haitalliselle tasolle. Erityisen herkkiä sen terveysvaikutuksille ovat astmaatikot, pienet lapset, ikäihmiset sekä hengitystie- ja sydänsairaat.

Katupöly on pääasiassa hiekoitussepeliä ja hienoksi jauhautunutta asfalttia, joten sitä voi olla ilmassa runsaasti liukkaan talven jäljiltä. Eniten pölyä on ilmassa aurinkoisina ja kuivina päivinä, sateisilla ilmoilla puolestaan vähemmän.

Katupölyn määrää vähennetään puhdistamalla katuja yöpakkasten helpottaessa. Helsingin seudun ympäristöpalvelu HSY:n ilmansuojeluasiantuntija Anu Kousan mukaan sen syntymistä voi myös ehkäistä suosimalla kävelyä, pyöräilyä ja joukkoliikennettä. Autoilijoiden tulisi suosia kitkarenkaita, vaihtaa kesärenkaat ajoissa ja siirtää auto pois puhdistettavalta kadulta.

Pölylle altistumista voi helpottaa välttämällä vilkasliikenteisiä alueita ja ulkoilemalla puistoissa sekä meren äärellä. Ikkunat on syytä pitää kiinni, huolehtia ikkunoiden ja ovien tiivisteistä, kuivattaa pyykit sisällä ja hankkia asuntoon tehokkaat tuloilmasuodattimet. Piha on puolestaan suositeltavaa kastella ennen lakaisua.