Nainen kärsii ihonnyppimishäiriöstä – oli menettää jalkansa tulehduksen vuoksi

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Persoonallisuuden käytös- ja hillitsemishäiriöille luonteenomaisia ovat toistuvat hallitsemattomat toiminnot ilman järkiperäisiä syitä, ja jotka yleensä vahingoittavat omia sekä muiden ihmisten etuja. Yksi tällainen sairaus on ihon pakonomainen nyppiminen, eli dermatillomania.

Yhdysvaltojen Chigacosta kotoisin oleva Lauren McKeaney on kärsinyt dermatillomaniasta lapsuudesta asti. Hän on löytänyt sairauteen apua vasta aikuisiällä, mutta häiriö oli johtaa kohtalokkaisiin seurauksiin. Hänen jalkaansa tuli vakava bakteeritulehdus. Nyt hän haluaa auttaa myös muita samasta tai ihonnyppimishäiriötä muistuttavista sairauksista kärsiviä.

Lauren on oppinut kontrolloimaan pakonomaista tarvetta ihon nyppimiselle. Nyppimistä edeltää aina jännityksen tunne, mikä laukeaa ihon nyppimisen jälkeen mielihyvän tai helpotuksen tunteena. Nyt hän yrittää estää nyppimistä asentoa tai käsien tekemistä muuttamalla tai saavuttamalla hyvänolontunteen toisesta tekemisestä. Hän ei voi katsoa itseään peilistä ilman rutiininomaista nyppimisen estämistä, joten hampaanpesu tapahtuu keittiössä ja meikkaaminen ainoastaan välineillä. Ihoon ei kosketa edes vahingossa.

Useita samankaltaisia käytös- ja hillitsemishäiriöitä voi esiintyä potilailla samanaikaisesti ja se on myös yleistä. Hoito käynnistyy usein ihotautilääkärin vastaanotolla, jolloin alkaa usein myös yhteistyö psykiatrin kanssa. Muina tehokkaina hoitoina voidaan pitää tavankääntämisterapiaa ja esimerkiksi lääkehoitoa.