Vartijat joutuivat vaaralliseen painiin Lahdessa – oikeusturva keskivertoa huonompi

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Järjestystä ylläpitävän henkilön vastustaminen tarkoittaa väkivaltaista tai muuten haittaa aiheuttavaa toimintaa sellaista henkilöä kohtaan, jonka työtehtävänä on järjestyksen ylläpitäminen määrätyssä paikassa ja tehdä tila muille ihmisille turvalliseksi sekä estää rikoksia. Ammattikunnan edustaja tarkoittaa esimerkiksi koduktöörien lisäksi vartijaa tai järjestysmiestä.

Järjestystä ylläpitävän henkilön vastustamisesta voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi. Rangaistus on siinä mielessä erikoinen, että tavallisesta pahoinpitelystä voidaan tuomita sakon lisäksi vankeutta enintään kaksi vuotta. Järjestystä ylläpitävien henkilöiden vastustamisesta voi saada siis pienemmän tuomion kuin tavallisesta pahoipitelystä.

Rikollisuus on kansainvälistynyt ja muuttunut vaarallisemmaksi. Alamaailman edustajilla on mukanaan lähes aina jonkinlainen teräase ja tästä syystä ongelmia aiheuttavien ihmisten kanssa työskentelevät turvallisuusalan työntekijät joutuvat pukeutumaan suojaliiveihin tavallisena työpäivänä myös meillä Suomessa.

Pelkästään Lahdessa raportoitiin kaksi vartijaa väkivaltaisesti vastustanutta tapausta perjantaina. Poliisi otti kiinni kaksi miestä, joista molemmat olivat pistäneen painiksi vartijan kanssa. Ensimmäisessä tapauksessa vartija oli poistanut kauppakeskuksesta häiriötä aiheuttanutta miestä, joka oli jo aiemmin samana päivänä poistettu paikalta kahteen kertaan. Mies oli käyttäytynyt tilanteessa uhkaavasti ja vastusti poistamista voimakkaasti myös fyysisesti. Vartija oli joutunut käyttämään tilanteessa voimakeinoja ja laittamaan miehelle käsiraudat kiinnioton yhteydessä.

Paikalle saapunut poliisipartio otti miehen kiinni rikoksilta ja häiriöiltä suojaamiseksi. Hieman yli 40-vuotiasta miestä epäillään järjestystä ylläpitävän henkilön vastustamisesta ja laittomasta uhkauksesta. Toisessa tapauksessa asialla oli kolmekymppinen kaljavaras, joka alkoi vastustaa vartijan tekemää kiinniottoa voimakkaasti. Miestä epäillään näpistyksestä ja järjestystä ylläpitävän henkilön vastustamisesta, hänet otettiin kiinni rikoksilta ja häiriöiltä suojaamiseksi sen jälkeen, kun vartija oli pannut hänet maahan ja käsirautoihin.