Poliisi: Ravintolarajoitusten poistuminen työllisti Itä-Uudellamaalla

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

ähes kaksi vuotta ihmisten elämään vaikuttaneet koronavirusrajoitukset ovat poistuneet. Tutkimusten mukaan rajoituksista ei ole ollut paljoakaan toivottua hyötyä lääketieteellisestä näkökulmasta. Sen sijaan rajoitukset ovat vaikuttaneet ihmisten työllisyyteen ja talouteen sekä lisänneet päihteidenkäyttöä ja mielenterveysongelmia.

Nyt rajoitusten poistuessa vaikutukset näkyvät myös poliisin työssä. Itä-Uudenmaan poliisin viikko on ollut työntäyteinen ja laitoksen mukaan rajoitusten poistuminen näkyi lisääntyneinä pahoinpitelyinä, rattijuopumuksina ja päihtyneiden säilöönottoina. Viikon aikana Itä-Uudenmaan poliisilla oli yhteensä 1.522 erilaista poliisitehtävää.

Viikon poliisitehtävistä hieman alle puolet painottui viikonlopun myöhäisiin tunteihin, perjantai-illasta sunnuntaiyöhön. Kuluneen viikon aikana poliisitehtävät Itä-Uudenmaan alueella koskivat pitkälti päihtyneitä, häiriökäyttäytymistä sekä kotihälytystehtäviä. Karkeasti noin puolet viikon kotihälytystehtävistä tuli poliisille viikonlopun aikana. Rajoitusten poistumisen jälkeen tehtäviä on öisin ollut tasaisesti aina aamuun saakka.

Väkivaltaan liittyvien kotihälytystehtävien määrä ylitti jo toisen kerran tänä vuonna häiritsevästä metelistä tai henkilöstä johtuvien kotihälytystehtävien määrän. Viitteitä tämänkaltaiseen kehitykseen tehtävien määrässä ja sisällössä ovat olleet poliisille näkyvissä. Ihmisten turvallisuuteen liittyviä tehtäviä ja erilaisia huoli-ilmoituksia tulee poliisille viikoittain paljon.

– Koronaepidemian aikana poliisin erilaiset ihmisten turvallisuuteen liittyvät tehtävät ovat olleet selvässä nousussa. Tämä kuvaa selvästi, miten osalla ihmisiä menee entistä huonommin. Poliisi kohtaa työssään usein mielenterveysongelmaisia, jotka ovat ikään kuin pudonneet yhteiskunnan suojaverkon ulkopuolelle, toteaa Ojala.