Verottaja muistuttaa – tarkista veroilmoituksesi ajoissa

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Esitäytetyt veroilmoitukset valmistuvat kaikille suomalaisille huhtikuun alkuun mennessä. Esitäytetty veroilmoitus pitää tarkistaa huolellisesti ja tarvittaessa täydentää puuttuvat tiedot. Helpoimmin se onnistuu OmaVerossa, jossa veroilmoitustaan täydensi viime vuonna 86 prosenttia asiakkaista. Kaikkiaan noin neljänneksellä suomalaisista on veroilmoituksessa täydennettävää.

– Eniten veroilmoituksessa on tyypillisesti täydennettävää 36–55-vuotiailla henkilöillä – todennäköisesti siksi, että heillä on paljon esimerkiksi työssäkäyntiin liittyviä vähennyksiä. Sen sijaan eläkeläisistä vain yhden kymmenestä tarvitsee täydentää esitäytettyä veroilmoitustaan, johtava veroasiantuntija Mervi Hakkarainen sanoo.

– Kannattaa tarkistaa, onko oikeutettu työhuonevähennykseen ja ilmoittaa muutkin mahdolliset verovähennykset, kuten kotitalousvähennys ja matkakulut. Matkakulut ilmoitetaan vain, jos ne ylittävät omavastuuosuuden 750 euroa. Jos taas on saanut esimerkiksi vuokratuloa tai käynyt kauppaa kryptovaluutoilla, tiedot pitää lisätä veroilmoitukseen, muistuttaa Hakkarainen.

Palkansaajien ja eläkeläisten pitää tarkistaa ja tarvittaessa täydentää omaa veroilmoitustaan toukokuussa olevaan määräpäivään mennessä. Määräpäiviä on kolme, ja oman veroilmoituksen määräpäivä löytyy esitäytetystä veroilmoituksesta.