Katupöly vai korona? Oireet yllättävän samanlaisia

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Nopea siirtyminen lumisesta talvesta lämpimiin kevätilmoihin on aiheuttanut myös ikävän lieveilmiön. Ilmassa alkaa olla runsaasti erilaisia terveysoireita aiheuttavaa katupölyä. Oireet voivat Forecan mukaan muistuttaa siitepölyn tai jopa lievän koronainfektion vastaavia.

Katupölyyn liittyviä oireita voivat olla esimerkiksi hengenahdistus, kuiva kurkku, yskä, silmien kirvely, nenän vuotaminen, liman eritys ja hengitysteiden vinkuminen. Katupölyn oireet ovat kuitenkin yleensä virusinfektiota lievempiä ja helpottavat sisätiloissa. Katupöly ei myöskään lähtökohtaisesti aiheuta kuumetta.

Toistuvasti hengitysilmaan pääsevät katupölyn sisältämät karkeat hiukkaset lisäävät tulehdus- ja keuhkokuumeriskiä. Se on haitallista erityisesti hengitystie- ja sydänsairauksista kärsiville ja voi korostaa perussairauden oireita. Myös lasten astmariskin on katsottu kasvaneen katupölyn vuoksi.

Pahin katupölykausi alkaa Suomessa yleensä heti lumien sulamisen jälkeen, ja se heikentää ulkoilman laatua noin 3-6 viikon ajan. Oireita voi ehkäistä FFP2-tason hengityssuojaimella.