Norovirusta taas liikkeellä – muista pestä käsiä ahkerasti

Terveys · Tim Isokivi

Suomessa riehuu nyt voimakkaita vatsaoireita aiheuttava norovirus. Sen oireisiin lukeutuvat muun muassa vatsakipu, kuume, oksentelu ja ripulointi. Taudin itämisaika on 12-48 tuntia, ja oireet kestävät tyypillisesti noin 12-72 tuntia.

Norovirus leviää tyypillisesti voimakkaasti noin kahden vuoden sykleissä. Edellinen aalto ajoittui vuodelle 2019 koronapandemiaa edeltävään aikaan. THL:n tilastojen mukaan norovirusta on tänä vuonna liikkeellä selvästi enemmän kuin kahtena edellisenä vuotena.

THL:n erikoistutkija Haider Al-Hello kertoo Ylelle norotapauksia olevan nyt enemmän, sillä ihmisen immuniteetin katoavan noin kahdessa vuodessa. Ihmiset myös liikkuvat nyt jälleen enemmän. Tämän vuoksi myös norovirus tarttuu helpommin ihmisestä toiseen.

Noroviruksen tarttumista voi ehkäistä esimerkiksi pesemällä käsiä huolellisesti ja säännöllisesti. Vihannekset ja hedelmät on syytä pestä hyvin ja kuumentaa ulkomaiset pakastemarjat kauttaaltaan. Mahdolliset viruksella likaantuneet pinnat kannattaa puhdistaa hyvin, ja likaantuneet vaatteet ja vuodevaatteet suositellaan vaihtamaan sekä pesemään välittömästi.