Nuuskan käyttö yleistä urheilupiireissä – lapset ottavat isommista mallia

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Urheilevista nuorista lähes puolet on nähnyt nuuskan käyttöä aikuisten keskuudessa. Tupakoiminen ja alkoholin käyttö on joukkueen toimihenkilöiden keskuudessa harvinaisempaa. Kysely tehtiin 12–17-vuotiaille jalkapallon, jääkiekon, koripallon, lentopallon ja salibandyn pelaajille.

– Urheiluseuratoiminnassa mukana olevat aikuiset käyttävät päihteitä alaikäisten urheilijoiden läsnä ollessa, vaikka aikuisten näyttämä esimerkki koetaankin seuroissa tärkeäksi. Seuroissa laaditut yhteiset pelisäännöt ovat yksi keino puuttua päihteiden käyttöön, kerrotaan Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n SPORTTI-hankkeen selvityksessä.

Selvityksen mukaan 47 prosenttia vastaajista oli havainnut joukkueen toimihenkilöiden tai pelaajien huoltajien nuuskan käyttöä joukkueen tapahtumissa, noin kaksi viidestä muiden nikotiinituotteiden käyttöä ja vajaa viidennes oli havainnut joukkueen toimihenkilöiden tai pelaajien huoltajien alkoholin käyttöä.