Älä kuluta elämääsi murehtien – elämä on tässä ja nyt

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

On normaalia huolehtia tulevaisuudesta esimerkiksi varautumalla tai pohtimalla pitkän tähtäimen suunnitelmia. Jos tulevaisuus näyttäytyy omassa mielessä pelkästään uhkakuvina ja sen murehtiminen alkaa jo rasittaa hyvinvointia, tulee asialle tehdä jotain.

Tärkeintä on keskittyä elämään nyt ja tässä. Tulevaisuuteen on järkevä tähdätä, mutta elämä tapahtuu tällä hetkellä. Ihmisten huolet ovat lisääntyneet, eikä maailman nykytilanne ja pelkoa lietsovat otsikot helpota asiaa. Huolehtiminen on hyvä asia silloin, kun sen avulla varautuu erilaisiin tilanteisiin. Se muuttuu vahingolliseksi siinä vaiheessa, kun ei pysty enää nauttimaan iloa tuottavista asioista.

Krooninen stressi ja pelko sairastuttaa ihmisen. Elämässä keskittyy niihin asioihin, jotka ovat omassa hallinnassa. Sellaisten asioiden vuoksi on turha stressata, joihin itse ei voi vaikuttaa. Kannattaa panostaa omassa elämässä hyvinvointiin niin paljon kuin pystyy. Apuna on terveellisten elintapojen lisäksi myös huomion kiinnittäminen myönteisiin asioihin. Jos tuntuu, että ei itse osaa pysäyttää negatiivisuuden kierrettä, voi hakeutua ammattilaisen tarjoaman keskusteluavun piiriin.