Hammaslääkäri tuhosi potilaiden hampaita tienatakseen enemmän

Ohhoh! Terveys · Tim Isokivi

Yhdysvaltalainen hammaslääkäri on saanut tuomion terveydenhoitoon liittyvistä petoksista. 61-vuotias Scott Charmoli turmeli vuosien ajan tietoisesti ja tahallaan potilaiden hampaita tienatakseen suuria summia rahaa. Häntä voi odottaa rikoksista vuosikausien vankeusrangaistus.

Syyttäjien mukaan Wisconsinissa asuva Charmoli oli vahingoittanut tahallaan potilaiden hampaita ja veloittanut heiltä lisämaksua itse aiheuttamansa vahingon korvauksista. Hänen ansionsa nousivat vuodessa vilpillisin keinoin 1,4 miljoonasta dollarista 2,5 miljoonaan dollariin.

Charmolin rikokset aloivat vuonna 2015, jolloin hän alkoi painostamaan potilaitaan hankkimaan tarpeettomia hammaskruunuja. Hammaslääkäri oli lähettänyt vakuutusyhtiöille röntgenkuvia itse vahingoittamistaan hampaista oikeutuksena toimenpiteille. Vuosina 2016-2019 hän asennutti enemmän hammaskruunuja potilaille kuin 95 prosenttia osavaltion muista hammaslääkäreistä.

– Toimenpide vaikutti kohtuuttomalta, mutta en tiennyt paremmin. Hän oli ammattilainen, ja minä vain luotin häneen, huijauksen uhriksi joutunut Todd Tedeschi todisti oikeudessa.

Charmolin teot tulivat The Guardian -lehden mukaan ilmi hänen myytyä klinikkansa vuonna 2019. Uudet omistajat huomasivat asiakirjoja tutiessaan lääkärin asennuttaneen epäilyttävän paljon hammaskruunuja ja ottivat yhteyttä viranomaisiin.