Päivät ovat taas pidempiä kuin yöt – kesä lähestyy jo kovaa vauhtia

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Sunnuntaina 20. maaliskuuta vietettiin kevätpäiväntasausta aurinkoisissa merkeissä. Kyseisenä päivänä päivä ja yö ovat suunnilleen yhtä pitkiä koko maapallolla. Kevätpäivänseusaus osuu päivälle, jolloin auringon keskipiste siirtyy eteläiseltä tähtitaivaalta pohjoiselle.

Kevätpäiväntasaus tarkoittaa myös selkeää siirtymää kevääseen ja kesää kohti. Päivät pitenevät ja yöt lyhenevät pohjoisella pallonpuoliskolla kesäpäivänseisaukseen asti. Kesäpäivänseisaus on tänä vuonna 21. kesäkuuta.

Aurinko laskee alkuviikosta Suuressa osassa maata vasta 18:30 paikkeilla tai sen jälkeen. Sunnuntaista lähtien päivänvalosta päästään nauttimaan vielä pidempään. Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä nimittäin siirrytään kesäaikaan, eli kelloja siirretään tunnilla eteenpäin.