Punkit ovat heräilleet luonnossa – eläinlääkärit kehottavat tarkistamaan lemmikit

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Luonnossa liikkuvien kannattaa olla tarkkana punkkien varalta. Punkit eli puutiaiset nimittäin heräilevät keväisin jo viiden asteen lämpötiloissa. Ihmisiä suojaavat tauteja levittäviltä punkeilta tähän vuodenaikaan paksu vaatetus, mutta lemmikeillä tilanne on toinen.

Eläinlääkäriasema Evidensia kehottaa tiedotteessaan suojaamaan koirat ja kissat punkeilta heti kevään saapuessa. Lemmikin turkki on suositeltavaa tarkistaa ötököiden varalta säännööllisesti. Punkkien levittämien tautien diagnosointi ja hoito voi olla haastavaa.

– Mitä kauemmin punkki ehtii olla kiinnittyneenä eläimeen, sitä suurempi riski eläimellä on saada tartunta. Kannattaa siis panostaa punkeilta suojautumiseen ja irrottaa kiinnittyneet punkit lemmikistä mahdollisimman pian, Evindesian pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Mirja Kaimio kertoo.

Lemmikkiä voi suojata punkeilta esimerkiksi suun kautta annettavalla tabletilla, niskaan laitettavalla valeluliuoksella ja punkkipannalla. Osa lääkkeistä tappaa punkin sen kiinnityttyä ihoon, osa karkottaa punkin jo ennen sen kiinnittymistä. Eläinlääkäriin on syytä olla yhteydessä, jos pinkin purema turpoaa tai punoitus ei häviä itsestään.