Venäjällä pelätään Wikipedian sensurointia – moni ladannut sivuston tietokoneelleen

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Monet verkkosivustot ja somepalvelut ovat joutuneet Venäjällä sensuurin kohteeksi maan armeijan hyökättyä Ukrainaan. Moni pelkää Wikipedian olen seuraava kohde, mikä on johtanut jokseenkin yllättäviin toimiin.

Offline-käyttöön erikoistunutta verkkoselainta ylläpitävä Kiwix on Mashable-sivuston mukaan koonnut kaikki venäjänkielisen Wikipedian 1,8 miljoonaa artikkelia ladattavaksi torrent-tiedostoksi. Artikkelien koko on yhteensä 29 gigatavua.

Venäjänkielisen Wikipedian kokonaisuudessaan sisältävän torrent-tiedoston lataamiset ovat lisääntyneet hurjasti viime viikkoina. Pelkästään maaliskuussa pakettia on ladattu 148 457 kertaa. Slate-sivuston toimittaja Annie Rauwerdan mukaan latausten määrä on maaliskuussa lisääntynyt jopa 4 000 prosenttia tammikuun lukemiin verrattuna.

Venäläinen valvontapalvelu Roskomnadzor uhkasi aikaisemmin tässä kuussa estää Wikipediaan pääsyn maassa. Syynä oli Venäjän Ukrainaan kohdistuvaa hyökkäystä käsittelevä Wikipedia-sivu. Wikipedia ei suostunut vaatimuksiin sensuroida artikkelia.