GIF-kuvien keksijä kuoli koronavirukseen

Viihdeuutiset · Stara.fi

Maailmaa vuosikymmeniä sitten muuttaneen GIF-kuvaformaatin keksijänä pidetty Stephen Wilhite on kuollut. Hän menehtyi 74-vuotiaana koronavirukseen 14. maaliskuuta. Wilhite palkittiin useasti keksinnöstään erilaisissa tietoverkkoalan gaaloissa.

GIF, eli Graphics Interchange Format, on tullut jokaiselle internetin käyttäjälle tutuksi varsinkin meemikuvista, joissa still-kuvat vaihtuvat videon tyylisesti. Formaatti nousi suureen suosioon jo 1990-luvulla, jolloin tietokoneiden suorituskyky ja varsinkin nettiyhteyksien nopeudet eivät riittäneet videokuvan esittämiseen.

Stephen Wilhiten kuolemasta uutisoi Verge-teknologialehti, jolle Wilhiten vaimo on vahvistanut suru-uutisen. Wilhite työskenteli pitkään CompuServe-yritykselle. Siellä hän veti 1980-luvulla tiimiä, joka esitteli vuonna 1987 uuden GIF-kuvaformaatin. Se on käytössä yhä tänäkin päivänä 35 vuotta myöhemmin.