Mikä ihmeen kesävartalo? Kaikki vartalot sopivat kesään

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Lööpit, lifestyle-lehdet ja kuntoiluohjelmat huutavat pian kesävartalon perään. Kesävartalo on terminä harhaanjohtava, sillä ihmisen ei tule tavoitella tietynlaista vartaloa ainoastaan sopiakseen edustamaan itseään paremmin eri vuodenaikojen mukaan. Pääasia on olla terve – kehon lisäksi myös pään sisältä.

Asiantuntijat sanovat, että termi ”kesävartalo” tarkoittaa, että kehon on näytettävä tietynlaiselta voidakseen nauttia kesästä. Termi voi johtaa ongelmallisiin tilanteisiin ja uhata hyvinvointia asettaessaan haasteita ja vaatimuksia siitä, että ihmisen täytyy näyttää tietynlaiselta ollakseen valmis kesään.

Asiantuntijoiden mukaan kehon imago-ongelmat lisääntyvät kesän aikana. Ja tänä vuonna on kertynyt ylimääräistä stressiä jo pandemiasta sekä maailman poliittisesta tilanteesta. Syömishäiriöihin erikoistunut terapeutti Ceara Calloway Cuthbertson kertoo Verywellille, että kesävartaloon liittyy ulkonäkön odotus, jolloin voimme nauttia ajasta ystävien ja perheemme kanssa.

Termi voi laukaista perfektionistisia taipumuksia, jotka usein johtavat vakavaan ahdistukseen, kun tavoitepainoa tai tavoitevartalon ulkonäköä ei saavuteta. Tutkimusten mukaan painostaa arvostelua saaneet kokevat 2,5 kertaa todennäköisemmin mieliala- tai ahdistuneisuushäiriöistä. Silloin ei ainakaan voi nauttia kesästä onnellisena, olipa vartalo kuinka timmissä kunnossa tahansa.