Poliisi varoittaa pankkitunnusten kalastelusta – huijarit esiintyneet ystävien Facebook-profiilien nimissä

Digi Ohhoh! · Tim Isokivi

Sosiaalisessa mediassa on jälleen liikkeellä pankkitunnuksia ja puhelinnumeroita kalastelevia huijareita. Tapauksia on tullut Itä-Suomen poliisin tietoon viime viikkojen aikana jo useita. Huijauksia ja niiden yrityksiä on tapahtunut Facebookin ja Instagramin viestisovelluksissa.

Poliisille on ilmoitettu esimerkiksi tapauksista, joissa huijari on lähestynyt henkilöä tämän ystävän Facebook-profiilin nimissä. Huijari on pyytänyt ensin vastaanottajan puhelinnumeroa. Huijari pyytää puhelimeen pian ilmestyvää varmistuskoodia, väittäen että sillä voi lunastaa arvontavoiton.

Koodi on todellisuudessa Facebook-tilin varmistuskoodi. Sen avulla huijari voi kaapata uhrin Facebook-tilin itselleen. Tililtä lähetetään viestejä uusille potentiaalisille uhreille.

Huijarit ovat myös pyytäneet kohteensa pankkitunnuksia, väittäen käyttävänsä sitä arpajaisvoiton lunastamiseen tai sen siirtämistä tämän tilille. Todellisuudessa tarkoituksena on pankkitilin tyhjentäminen.

Identiteettivarkauksina, tietomurtoina ja maksuvälinepetoksina tutkittavissa tapauksissa viestit ovat olleet suomenkielisiä. Viranomaiset kehottavat olemaan tarkkana ystäviltäkin saapuvien epätavallisten viestien tapauksessa ja varmistamaan niiden aitous muilla keinoilla.